informačně-turistický portál
V TURISTICKÉM SRDCI BESKYD

<<zpět na Průvodce Morávkou

Kultura

Kulturní vývoj

Mezi lidmi převládá názor, že minulé generace, zvlášť na vesnicích, neměly zájem o dění, které by rozšiřovalo jejich duševní obzor. Roztříštěnost obydlí a životní styl jejich obyvatel v době boje o každodenní chleba, kdy lidé odcházeli ze svých příbytků pouze za prací nebo do kostela nepřinášel téměř žádné možnosti kulturního života, tak jak jej známe dnes. Prostý lid v té době snad ani nic jiného než práci a náboženství neznal, nebo neuznával. Pak po určitou dobu viděl své povznesení nad všechno v užívání alkoholu. Prvními propagátory změny způsobu života na horách byli učitelé a kněží. Také letní hosté, kteří měli v mnohém ještě více rozhledu než místní vzdělanci se nemalou měrou zasloužili o rozvoj kultury na Morávce.

26. ledna 1896 byla zásluhou poslance Hrubého a za účasti několika hostů otevřena obecní knihovna. Byl to nejpamátnější den celého okolí. Knihy byly darovány a po prvém roce užívání čítala knihovna už 395 knih. Místní knihovna funguje dodnes a je umístěna v druhém patře v budově pošty a obecního úřadu. Má oddělení pro děti i dospělé a možnost využít počítač s internetovým připojením.

Dne 10. 7. 1898 se konaly na Morávce oslavy výročí Františka Palackého. Přijelo mnoho významných osobností z Prahy, Brna, Opavy a Těšína. Na tento kulturní zážitek vzpomínali lidé ještě dlouho.

Po roce 1945 si lidé oblíbili také místní ochotnická představení a v roce 1951 bylo na Morávce dokonce otevřeno kino. Pro malou návštěvnost však bylo v roce 1968 uzavřeno.

Významný podíl na kulturním dění měla i místní dechovka, která dokázala rozveselit svými maškarními plesy, svatebními a pomlázkovými zábavami, hrála také na dožínkách ale i v kostele při slavnostnějších bohoslužbách, na pohřbech či procesích.

V současné době se na Morávce i v jejím blízkém okolí konají početné kulturně i sportovně zaměřené akce, jako např. pouť, turistické putování za prameny Morávky, výstavy zahrádkářů, plackové hody či pravidelné setkání dětí a mládeže s diecézním biskupem. Plný výčet pravidelných akcí je uveden v turistické části.

Morávka ve filmu:

Na bývalé hájence ve Velkém Lipovém se natáčely některé části z 13ti dílného televizního seriálu Zelené údolí.

V červnu 1986 natáčela zde Ostravská televize inscenaci s názvem I tobě se to může stát podle scénáře J. Černého v režii B. Jansy. Pojednávala o malé prodejně v horách, její prodavačce a vztahu k lidem. Postavu prodavačky ztvárnila Alena Kreuzmanová.

O Morávce, mj. také o partyzánském bunkru na Travném byl také natočen jeden z dílů dokumentárního cyklu Osudové okamžiky.